Academie van de Smaak

In 2017 werd in Eeklo de Academie van de Smaak opgericht. De werkgroep bestaat uit Stad EekloBibliotheek EekloComeet / Erfgoedcel Meetjesland en externe partners.

De bibliotheek houdt een collectie boeken bij over de keuken : kookboeken, streekgerechten, geschiedenis van de keuken. De Academie van de Smaak brengt het verhaal van de (Meetjeslandse) culinaire geschiedenis. 

Het paradepaardje van de Academie van de Smaak is De Gastronomische bibliotheek. Deze is  ondergebracht in de bibliotheek in de Molenstraat 36 te Eeklo en is een onderdeel van de bibliotheekcollectie. De collectie bestaat uit een groot aanbod van (oude) kookboeken en tijdschriften.

De Academie van de Smaak organiseert jaarlijks een aantal kookworkshops, een lezing en neemt deel aan de Week van de Smaak.

 

Doel

Het oprichten van een Academie van de Smaak in Eeklo heeft de bedoeling om een collectie boeken  bij te houden over de keuken : kookboeken, streekgerechten, geschiedenis van de keuken. De Academie van de Smaak wil ook de culinaire geschiedenis van het Meetjesland en de geschiedenis van de keuken onderzoeken en bestuderen. Een geschiedenis vertaald in de geschiedenis van eten, de groenten, de slacht, de verwerking van het vlees, de teelt van de aardappelen...

Het opzetten van workshops heeft de bedoeling onze culinaire geschiedenis te leren kennen en dit door te geven aan de volgende generaties. Het gebruiken van de historische recepten aangepast of herwerkt naar de keuken van vandaag moet aan het publiek de nodige historische context meegeven.

De Academie van de Smaak heeft een kookboekenbibliotheek, gaat actief op zoek naar oude kookboeken om die te registreren en in te scannen , organiseert workshops en helpt bij het organiseren van de jaarlijkse Week van de Smaak. 

Met de steun van Erfgoedcel Comeet.

Nuttige links 

Gastronomische bibliotheek 

De Gastronomische bibliotheek van de Academie van de Smaak is ondergebracht in de bibliotheek in de Molenstraat 36 te Eeklo en is een onderdeel van de bibliotheekcollectie. De collectie bestaat uit een divers aanbod van kookboeken en tijdschriften i.v.m. voeding. Klik hier voor de catalogus. 

Erfgoedbank Meetjesland

Daarnaast heb je in de Erfgoedbank een collectie aan culinaire materialen.

Er zijn oude recepten beschikbaar in de Erfgoedbank.

Kookdemonstraties

De Academie van de Smaak start weer op.

In het najaar van 2021 zijn er kookdemonstraties.

Je volgt de stap-voor-stap bereiding van een drietal gerechten.
Daarna kan je proeven van alles wat klaargemaakt werd, vragen stellen en gezellig bijpraten.
Je krijgt alle recepten mee, zodat je thuis zelf de gerechten kan maken.

Beperkt aantal deelnemers, inschrijven verplicht. (09 218 27 00, bibliotheek@eeklo.be of in de bibliotheek)

Prijs: 5 euro, UiTPAS met kansentarief: 1,25 euro.