Strip
Nederlands

Het gouden kompas. 1

Clément Oubrerie (illustrator), Stéphane Melchior (scenarist), Philip Pullman (naar het werk van)
De eigenzinnige Lyra is de puike hoofdrolspeelster in dit fantastische verhaal dat trouw gebaseerd is op het beroemde boek van Philip Pullman, dat ook diende als basis voor de Oscar-winnende film The Golden Compass (2007), met Nicole Kidmann en Daniel Craig.

Het gouden kompas speelt zich af in een wereld die sterk lijkt op de onze, maar toch ook weer niet. Het belangrijkste verschil is
Titel
Het gouden kompas. 1
Illustrator
Clément Oubrerie
Scenarist
Stéphane Melchior
Naar het werk van
Philip Pullman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les royaumes du nord [1]
Uitgever
Amsterdam: Sherpa, 2015
78 p. : ill.
ISBN
9789089880772 (hardback)

Besprekingen

De eigenzinnige Lyra verstopt zich met haar daemon Pantalaimon in de kamer van de rector. Ze is getuige van een moordpoging op haar voogd, Lord Asriel. Het is de start van een geheimzinnig avontuur in een parallel universum dat lijkt op onze wereld. Een daemon is een letterlijk onafscheidelijke, dierlijke vorm van de ziel. De daemon van Lyra is nog jong en kan zich daardoor nog in weer andere dieren vervormen. Het gekibbel tussen Lyra en Pan en Lyra's omgang met de zigeuzen, het zijn letterlijke passages uit het beroemde boek van Pullman. Andere scènes wijken wél af van de tekst: zo worden de ontvoeringen van de kinderen explicieter in beeld gebracht en is de link naar Mme Coulter duidelijk zichtbaar. Mooie, wat karikaturale tekeningen, passend ingekleurd in stemmige tinten. De illustraties sluiten goed aan bij het scenario. Dit eerste album verteld op tachtig pagina’s de eerste 163 bladzijden van het eerste boek. Deel twee verschijnt voorjaar 2016. Dit bijzondere avonturenverhaal is …Lees verder

Over Clément Oubrerie

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Selbymay

Clément Oubrerie (Parijs, 23 december 1966) is een Franse illustrator, striptekenaar en animator van tekenfilms. Hij won verschillende prijzen met zijn stripverhalen.

Vroege carrière

Oubrerie volgde een opleiding grafische kunst. Tijdens een tweejarig verblijf in de Verenigde Staten werkte hij als illustrator van jeugdboeken.

Strips

In 2005 maakte Oubrerie samen met scenariste Marguerite Abouet de strip Aya uit Yopougon. Deze zesdelige stripserie over de Ivoriaanse Aya, haar vriendinnen, familie en andere bekenden werd in het Nederlands uitgegeven bij Uitgeverij L. Oubrerie verstripte de boeken Zazie dans le métro van Raymond Queneau en Het noorderlicht (Het gouden kompas) van Philip Pullman (samen met scenarist Stéphane Melchior).

Hij werkte ook met andere scenaristen voor de strips Jeangot met Joann Sfar (…Lees verder op Wikipedia