Boek Nederlands

Door het licht

Erik Jan Harmens (auteur)

Door het licht

Erik Jan Harmens (auteur)
In de reeks:

In Door het licht spreekt een man tot zijn geliefde, zijn vrienden en zijn vader, tot overleden dichters en de lezer, over hoe hij ooit leefde in het donker en nu moet wennen aan leven in het licht. In dat licht komen prikkels en gevoelens vol binnen. Alles lijkt weldadig, toch is er ook een blijvend verlangen naar verdoving. Liedjes brengen verlossing, maar tergen 'm ook.
Door het licht

Onderwerp
Harmens, Erik Jan
Titel
Door het licht
Auteur
Erik Jan Harmens
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, 2018
187 p.
ISBN
9789048843916 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Door het licht

Eerste zinnen. Ik leefde in het donker. Nu in het licht.

Wanneer Erik Jan Harmens een tunnel uit komt en een bord ziet met daarop ‘Denk aan uw lichten’, dan doet hij dat ook. Dan begint het in zijn hoofd te malen en denkt hij aan zijn lichten, van schemerlampen tot kerstversiering. ‘Denk aan onze kinderen’ vindt hij dan weer een moeilijke, omdat hij die kinderen natuurlijk niet kent. Harmens heeft een spectrumstoornis, net zoals zijn vader en zijn zoon, en dat heeft hij in feite pas onlangs ontdekt. Daarvoor dacht hij dat het er gewoon wat druk aan toe ging in zijn hoofd. Om te kalmeren dronk hij – sterk bier vooral – tot hij van de wereld niet meer wist. Wanneer hij in die tijd een hellingsbord tegenkwam met daarop 10 %, kon hij niet anders dan aan La Trappe Quadrupel denken, waarin precies zoveel alcohol zit.

Vijf jaar geleden stopte Harmens met drinken en schreef hij Hallo muur , een openhartig relaas over de duisternis die hij op de bodem van het glas had aangetroffen en zijn moeizame klim n…Lees verder

Berichten uit een gekweld hoofd

Schrijver en Trouw-columnist Erik Jan Harmens observeert alleen zijn binnenkant.

Dat Erik Jan Harmens (1970) behalve dichter ook een interessant prozaschrijver is weten we sinds 'Hallo muur' (2015), waarin hij over zijn alcoholverslaving schreef. Een autobiografisch document dat hij nu als de proloog voor een groter project, 'Ware grootte' geheten, beschouwt. 'Ware grootte', dat betekent écht, niet vertekend en dat geldt ook voor het eerste deel 'Door het licht', zijn boek over zijn post-alcoholperiode dat voor een deel echo's bevat uit stukken en columns die hij onder meer voor deze krant schreef.

Maar hoe echt kun je schrijven? Harmens geeft zelf toe dat hij hier en daar wat aandikt, en ook wel eens iets schrijft wat niet gebeurd is maar wat had kunnen gebeuren. Dit is dus autobiografisch schrijven met een beetje voorbehoud. Dat voorbehoud is van belang omdat de schrijver ons met de neus in zijn persoonlijk leven duwt, zozeer zelfs dat je het er wel eens benauwd van krijgt.

Hoewel het woord nadrukkelijk niet valt voel je wel dat Harmens i…Lees verder