Boek
Nederlands

Opastop !

Frank Pollet (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Als de oma van Meisje is overleden, kleedt en gedraagt haar opa zich heel anders. Meisje wordt er op school mee gepest, maar wat kan zij hieraan doen? Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Dood, Gevoelens, Grootouders
Titel
Opastop !
Auteur
Frank Pollet
Taal
Nederlands
Uitgever
Waasmunster: Abimo, 2003
136 p.
ISBN
90-59320-99-9

Besprekingen

Zelden las ik zo expliciet op de kaft dat een auteur wil inspelen op het succes bij zijn lezers. En zelden las ik een verhaal dat zo barst van de clichés en de banaliteiten. Als criticus kun je zo'n boek negeren, maar een auteur mag best wel eens weerwerk krijgen. Mijn recensie gaat over Opastop! van Frank Pollet, maar mijn kritiek slaat ruimer op de vele boeken in dit genre die de markt overspoelen. Wat hier volgt, is een handleiding van wat een goed kinderboek voor mij niet mag zijn.
Stel je plot samen uit wat je elders bij elkaar raapt, melk uit wat populair is: hippe, gekke opa's doen het de laatste jaren goed. Natuurlijk moet je hem verliefd laten worden op een jongere vrouw die hem gek maakt (zie stationsromans) en zijn gekke streken maak je zo populair mogelijk: laat hem rijden op een Harley Davidson, skaten op de ramp, een tatoeage zetten, dansen in de disco en spelen met computers. Laat ook de jonge hoofdfiguur een beetje verliefd worden en ze mag best twijfelen tus…Lees verder
Na de begrafenis van oma wordt opa een totaal andere persoon. Iedereen heeft een mening over die gedaanteverwisseling; zelfs voor kinderen is die 'nieuwe' opa onderwerp van gesprek. Opa, die zich 'Oscar' laat noemen, draagt een jeansjasje, een knalgele sjaal, een leren broek, opvallend rode schoenen en een hoed. Zijn nieuwe vrouw Gina de Wolf is een jongedame op hoge hakken. Meisje, zijn kleinkind, moet het daarom ontgelden: de één pest haar nog meer met opa dan de ander. Het lijkt erop dat zij over die metamorfose aan iedereen verantwoording moet afleggen. Een voor kinderen grappig en fantasievol verhaal met een verrassend, maar niet overtuigend, slot. Boekentaal wordt afgewisseld met modieuze verwoording. Naast de hoofdstukjes vol dialogen zijn handgeschreven dagboekfragmenten van Meisje opgenomen. De fraaie en stevige band nodigt tot lezen uit; de illustraties binnenin zijn nietszeggend. Vanaf ca. 10 jaar. In het boek "Crapuultjes"* speelden Meisje en haar klasgenoten ook de hoofdrol.

Over Frank Pollet

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Nieuwsmeester

Frank Pollet (Sint-Niklaas, 5 juli 1959) is een Vlaamse schrijver van poëzie, jeugdboeken en theater. Tevens is hij werkzaam als journalist.

Carrière

De kinderboeken van Frank Pollet werden tweemaal bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury, met de Trofee LEES 1 7 en met de Inclusieve Griffel 2015. Werk van hem werd vertaald naar het Frans, Indonesisch en Chinees.

In 2016 ontving Frank Pollet de Cultuurprijs van de Stad Sint-Niklaas.

Frank Pollet en zijn vrouw Moniek Vermeulen vormen samen de hoofdredactie van KITS, een actualiteitenmagazine voor kinderen van 10 tot 12 jaar.

Bibliografie

Kinder- en jeugdboeken

  • Woordbrigade
  • Opastop!
  • Vanillo!
  • Crapuultjes!
  • De Put!
  • Kierewieteke!
  • Zonder Doel
  • Burenboel!
  • Gezellig…Lees verder op Wikipedia