Boek
Nederlands

Bittere bloemen : thriller

Gunnar Staalesen (auteur), Annemarie Smit (vertaler)
+1
Bittere bloemen : thriller
×
Bittere bloemen : thriller Bittere bloemen : thriller
In de reeks:
Genre:
Een net uit een ontwenningskliniek ontslagen privédetective wordt geconfronteerd met een moord in een zwembad en de verdwijning van een vrouw.
Titel
Bittere bloemen : thriller
Auteur
Gunnar Staalesen
Vertaler
Annemarie Smit
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Bitre blomster
Uitgever
Baarn: Marmer, 2021
348 p.
ISBN
9789460683909 (paperback)

Besprekingen

Na een verblijf van enkele maanden in een ontwenningskliniek begeeft privé-detective Varg Veum zich andermaal in het volle maatschappelijke leven, dat er intussentijd niet fraaier op is geworden. Hij aanvaardt een op het eerste gezicht simpel karweitje als bewaker van een villa waarvan de bewoners enige tijd in Spanje verblijven. In aanwezigheid van zijn ex-therapeute vindt hij ter plekke een lijk in het zwembad. Terwijl hij zich over zijn vondst ontfermt, verdwijnt zijn gezelschap spoorloos. Een vroegere collega geeft Veum de raad de zaken over te laten aan de politie, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het spoor leidt naar een chemisch bedrijf, gerund door een niet zo hechte familie, met aan het hoofd een nog krasse patriarch. Het complexe verband tussen de verdwijning, een vroegere verdwijning van een kind en een milieuschandaal dat al geruime tijd in de doofpot steekt, mondt op ingenieuze en spannende wijze uit in een actievolle ontknoping. Veum groeit in deze thriller…Lees verder
Privédetective Varg Veum uit Bergen (Noorwegen) is juist ontslagen uit een ontwenningskliniek als hij bij zijn eerste opdracht op een lijk in het zwembad stuit. De vrouw die voor deze klus zorgde, verdwijnt ook. Veum stuit bij zijn speurtocht op milieucriminaliteit, een verdwenen meisje en op een door een val geestelijk onvolwaardige jonge vrouw. Deze drie zaken blijken samen te hangen met de moord en de verdwijning, zoals Veum tot zijn schade ondervindt. De romans met Veum zijn een verademing tussen de overdaad aan hard-boiled Amerikaanse thrillers. De couleur locale, de persoon van Veum, het doet qua sfeer denken aan de betere Sjowall-Wahloo. Een goed uitgewerkte intrige met een spannend slot en de niet te ver doorgetrokken tegenstelling tussen politie en privédetective maken het lezen van het boek tot een prettige ervaring.

Over Gunnar Staalesen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Nina-no

Gunnar Staalesen (Bergen, Noorwegen, 19 oktober 1947) is een Noorse schrijver. Staalesen heeft taalkunde gestudeerd aan de Universiteit van Bergen en hij is werkzaam in Den Nationale Scene, het grote theater in Bergen. In die hoedanigheid heeft hij een acht uur durende, zeer geprezen theaterversie gemaakt van Hellemyrsfolket, het hoofdwerk van de Noorse schrijfster Amalie Skram. Ook was hij betrokken bij de kortere musicalversie ervan.

Het bekendst is Staalesen door zijn misdaadromans over privédetective Varg Veum die in 12 talen zijn vertaald. Omdat de stad Bergen zo'n belangrijke rol speelt in de populaire Varg Veum-reeks, heeft de stad het oeuvre van Staalesen geëerd door in 2008 een standbeeld van Varg Veum te laten oprichten bij de Strandkaien 2, het adres waar Veum zijn detectivebureau heeft.

Naast meer dan twintig boeken over Varg Veum en een aantal andere misdaadromans heeft Staalesen ook een trilogie geschreven over de recente geschiedenis v…Lees verder op Wikipedia

Suggesties