Strip
Nederlands

Ben Hur

Ivan Claeys (scenarist), Luc De Maeyer (illustrator), Lewis Wallace (naar het werk van)
CLASSIK
In de Classix-reeks gieten verscheidene auteurs literaire meesterwerken in stripvorm. Ben Hur werd geschreven door Lew Wallace, een officier van het noordelijke leger in de Amerikaanse Secessieoorlog. Het verhaal kon meteen op veel bijval rekenen en maakte later furore op Broadway. De verfilming uit 1959 won maar liefst elf Oscars.
In die dagen heerste er een gespannen sfeer in h
Extra onderwerp
Verstripte boeken, Ben Hur, strips
Titel
Ben Hur
Scenarist
Ivan Claeys
Illustrator
Luc De Maeyer
Naar het werk van
Lewis Wallace
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2006
48 p. : ill.
ISBN
90-02-21761-7

Besprekingen

Het verhaal van Ben Hur. Wie Lewis Wallace's Romeinse roman ten tijde van de eerste christenen uit 1880 niet heeft gelezen, heeft ongetwijfeld wel het dramatische filmepos gezien van William Wyler. De door en door christelijke invalshoek is weliswaar nog aan weinigen besteed, de gedragen stijl is naar hedendaagse normen absoluut over the top, maar de dramatische confrontaties van de joden met hun bezetters, geculmineerd in de memorabele scène van de wagenrennen in het circus, is bij velen in het geheugen gegrift.

In de reeks 'Classix' hebben Ivan Claeys en Luc De Maeyer een stripversie gemaakt van het verhaal. Een ambitieus opzet om een klassieke roman van die omvang in een beeldverhaal van 48 pagina's te persen. Feit is dat je met grote stappen doorheen het verhaal moet en dat je de mogelijkheden van je medium zal moeten uitputten om de strip te doen standhouden. Claeys en De Maeyer hebben dat niet gekund, hebben daar zelfs geen poging toe gedaan, geloof ik. Je krijgt het beke…Lees verder