Strip
Nederlands

Parijs

Jacques Martin (scenarist), Yves Plateau (illustrator)
Aan de hand van foto's en tekeningen in kleur wordt verteld hoe Parijs er uitzag tijdens de middeleeuwen. Vanaf ca. 14 jaar.
Extra onderwerp
Parijs ; geschiedenis
Titel
Parijs
Scenarist
Jacques Martin
Illustrator
Yves Plateau
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Uitgever
Turnhout: Casterman, 2014
64 p. : ill.
ISBN
9789030370161 (paperback)

Besprekingen

Naast de succesvolle serie 'De reizen van Alex' ontwikkelde de striptekenaar Jacques Martin een tweede serie, die hij door zijn leerlingen liet maken: 'De reizen van Tristan', en die na zijn dood wordt voortgezet. Tristan is de held van een eigen serie die in Frankrijk tijdens de middeleeuwen speelt. De opzet is gelijk aan die van 'De reizen van Alex', maar nu gaat het niet om de oudheid maar om de middeleeuwen. Elk deel in deze serie bestaat uit drie onderdelen: reconstructietekeningen, foto's en begeleidende tekst. De prachtig uitgevoerde, groot formaat tekeningen in realistische stijl voeren de lezer terug in de tijd, terwijl de kleurenfoto's een goede aanvulling vormen. In de tekst is veel historische informatie te vinden over de nu goeddeels verdwenen architectuur in Parijs tijdens de middeleeuwen. Bijzondere aandacht is er voor de kathedraal Notre Dame en het kasteel van Vincennes, de belangrijkste bewaard gebleven bouwwerken uit de middeleeuwen. Achterin een overzicht van kledi…Lees verder

Over Jacques Martin

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door EmDee


Jacques Martin (Straatsburg, 25 september 1921 - Pully, 21 januari 2010) was een Franse striptekenaar. Samen met Hergé en Edgar P. Jacobs wordt hij tot de drie groten van de zogenaamde "Brusselse school" gerekend.

Biografie

Martin kwam uit een familie van vliegtuigbouwkundigen en was afgestudeerd als ingenieur. In zijn jeugd had Martin drie passies: klassieke kunst, stripverhalen en geschiedenis. Hij schreef zich in voor een opleiding aan de school "Kunst en beroep", waar hij een puur technische opleiding kreeg, maar het artistieke nam toch de bovenhand. In 1942 creëerde hij onder het pseudoniem Jam Les Aventures du Jeune Toddy. Hij kreeg interesse in de Grieks-Romeinse oudheid door het lezen van de historische roman Salammbó van Gustave Flaubert.

Na de Tweede Wereldoorlog ging hij naar België en bezocht hij alle uitgevers. Hij ging samenwerken met de graficus Leblicq. Hieruit ontstond het pseudonie…Lees verder op Wikipedia