Boek
Nederlands

Alles is gekleurd : omzwervingen in de kunst

Joost Zwagerman (auteur)
+1
Alles is gekleurd : omzwervingen in de kunst
×
Alles is gekleurd : omzwervingen in de kunst Alles is gekleurd : omzwervingen in de kunst

Alles is gekleurd : omzwervingen in de kunst

Genre:
Titel
Alles is gekleurd : omzwervingen in de kunst
Auteur
Joost Zwagerman
Taal
Nederlands
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2011
386 p., [12] p. pl. : ill.
ISBN
9789029573825 (paperback)

Besprekingen

Naast romanschrijver is Joost Zwagerman ook een essayist met een voorliefde voor de beeldende kunsten. Dit boek bundelt een selectie van kunstkritische teksten die hij schreef voor kranten en literaire bladen. Het boek is opgedeeld in verschillende secties, over schilderkunst, fotografie en literatuur, en ook specifiek over Warhol.
Er valt toch wel iets op deze teksten af te dingen. Veel bijdragen hebben een journalistiek veeleer dan een essayistisch karakter, waarbij Zwagerman vaak niet dieper gaat dan het aanbrengen van feiten en het formuleren van een mening veeleer dan een inzicht. Vragen worden opgerakeld en meteen weer gedumpt. Interessant is zijn dialoog met het werk van Annie Leibovitz, dat hij vanuit verschillende invalshoeken benadert en bekritiseert. Maar de beste inzichten worden gegenereerd in interviews, met Marlene Dumas en Gerard Malanga.
De bijdragen over Warhol stellen teleur, vooral omdat Zwagerman veel minder vertrouwd is met de paus van de Pop Art dan zi…Lees verder
Bundel essays over kunst, literatuur en popcultuur, van de bekende auteur Joost Zwagerman (1963), die eerder de essaybundel ‘Transito’ publiceerde. Een aantal stukken verscheen in andere vorm in onder andere ‘Vrij Nederland’, ‘NRC Handelsblad’, ‘Hollands Diep’ en ‘Passionate.’ Deze verzameling bestaat uit een kleine zestig interviews en korte stukken over uiteenlopende onderwerpen. Het kan gaan over literatuur en schrijvers, bijvoorbeeld Nooteboom, kunst en kunstenaars, zoals Andy Warhol en Marlene Dumas. Daarnaast schrijft hij over de fotografen Annie Leibovitz en Rineke Dijkstra. Ook is een achttal In memoriams opgenomen, van onder andere Kees Fens, Martin Bril en John Updike. De 12 pagina’s illustraties vallen in het niet bij de teksten. Zwagerman heeft altijd een mening, zijn proza is prikkelend, maar niet eenvoudig. De lezer moet goed op de hoogte zijn van de hedendaagse moderne kunst en literatuur en de belangrijkste namen kennen. Een brede bundel voor een intellectueel publiek.

Over Joost Zwagerman

CC BY 3.0 - Foto van/door Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

Johannes Jacobus Willebrordus (Joost) Zwagerman (Alkmaar, 18 november 1963 – Haarlem, 8 september 2015) was een Nederlands schrijver van poëzie, romans, novellen, verhalen, essays en columns. Hij debuteerde in 1986 met de roman De houdgreep en brak in 1989 door met de roman Gimmick! over de Amsterdamse kunstscene in de jaren tachtig.

Biografie

Zwagerman was het kind van ouders die in het onderwijs werkzaam waren. Als dertienjarige was hij al met teksten bezig en maakte hij een handgeschreven en geïllustreerd tijdschriftje, de Zwagergids. Dit stelde hij samen uit teksten en foto's die hij uit de VARAgids haalde en vervolgens naar zijn eigen ideeën bewerkte.

Zwagerman ging naar de Rijksscholengemeenschap Noord-Kennemerland in Alkmaar. Na afronding daarvan ging hij naar de Pedagogische Academie. Hij studeerde ook nog Nederlandse taal- en letterkunde, maar stopte daar voortijdig mee. In zij…Lees verder op Wikipedia