Boek
Nederlands

Fee Fleur

Marianne Witte (auteur), Jeska Verstegen (illustrator)
Fleur is een fee. Op school is er een nieuwe juf. De juf is snel boos. Fleur wil lieve juf Roos terug. Wat kan ze doen? AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Onderwerp
Feeën, Magie, Schoolleven
Extra onderwerp
fantasie, school
Leesniveau
AVI E3, AVI 2
Titel
Fee Fleur
Auteur
Marianne Witte
Illustrator
Jeska Verstegen
Taal
Nederlands
Uitgever
Alkmaar: Kluitman, 2008
29 p. : ill.
ISBN
9789020680720 (hardback)

Besprekingen

De fee Fleur gaat elke dag naar een school voor feetjes. Op een dag is juf Roos er niet wanneer ze de klas binnenkomt. Ze is nl. vervangen door juf Boender, die altijd boos kijkt, een pretbederver is en er niet voor terugdeinst om haar leerlingen dom te noemen.

Op een gegeven moment doet de juf voor hoe je een bloem moet toveren. Fleur probeert het ook, maar het lukt haar niet, en wanneer ze in plaats van een bloem een hoopje poep tovert, is de juf erg boos. Ook wanneer Fleur haar brood thuis is vergeten is de juf kwaad: "Dan eet je maar niks", zegt ze en ze loopt de klas uit. Fleur probeert dan maar brood tevoorschijn te toveren, maar plots staat er een taart met veel slagroom. Iedereen krijgt een stuk, tot juf Boender de klas weer binnenkomt en de taart op de kast legt. Fleur wil de nieuwe juf weg en roept: "Juf Roos is een lieve fee, maar u lijkt meer op een heks". Juf Boender kan niks meer zeggen of doen. Fleur heeft echter een idee: ze zal de juf lief maken. Het feetje to…Lees verder
Op een dag komt een nieuwe juf in de klas van fee Fleur. De juf is nors en vlug boos. Als Fleur haar zegt dat ze meer op een heks dan op een fee lijkt, kan de juf niet meer bewegen. Fleur en haar feeënvriendjes proberen haar om te toveren in een lieve juf. In het verhaal krijgt Fleur het als mondige fee aan de stok met de boze juf die stereotiep is voorgesteld. Waarom de juf bewegingloos wordt als Fleur haar verwijten maakt, is niet duidelijk. In de illustraties is fee Fleur voorgesteld als een gewoon meisje, maar met gele, roodgestipte vleugels. De volledige pagina's zijn ingenomen door vrolijke illustraties in waterverf en inkt, met tekstblokken in de witruimtes. De eenvoudige tekst bestaat hoofdzakelijk uit eenlettergrepige woorden en bevat geen hoofdletters, AVI-E3. De tekst leest vlot en zet door enkele cliffhangers op het einde van de pagina's, de lezer aan tot verder lezen. Heraanbieding* van het boek, nu met meelees-cd (ca. 35 min.) waarop het verhaal op AVI-niveau wordt voorg…Lees verder

Over Marianne Witte

Marianne Witte (Texel, 1951) is een Nederlandse jeugdboekenschrijfster.

Biografie

Marianne Witte werd in 1951 geboren op Texel. Zij werkte in een boekwinkel, op een kinderdagverblijf, in een bibliobus en in een bibliotheek.

Sinds 1996 schrijft zij voor kinderen en publiceerde korte verhalen in o.a. Bobo, Okki en Taptoe. Verder verschenen bijdragen van haar hand in acht verhalenbundels van Uitgeverij Holland. Sinds 2008 schrijft ze voor Uitgeverij Kluitman boeken voor beginnende lezers.

Sinds 2016 schrijft ze prentenboeken en leesboeken voor 8+ voor uitgeverij De Vier Windstreken.

Haar boekdebuut maakte ze in in 1998 met het prentenboek Dag Kinderdagverblijf, geïllustreerd door Jolet Leenhouts.

Voor volwassenen schrijft ze columns en korte verhalen.

Bibliografie

Suggesties