De ouders van Jim Hawkins (ik-persoon) hebben een herberg aan de Engelse kust. Als de zeeman Billy Jones zijn intrek neemt, waarschuwt hij de jongen voor een man met een houten been. Sterk verkorte versie van het bekende verhaal uit 1883 met sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Schateiland / illustraties Etienne Friess ; tekst (ingekort en bewerkt) Robert Louis Stevenson
Naar het werk van
Robert Louis Stevenson 1850-1894
Illustrator
Etienne Friess
Vertaler
Annelies Kin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'île au trésor
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2021
162 p. : ill.
ISBN
9789044843002 (hardback)

Besprekingen

Onder leiding van Benjamin Lacombe verschenen bij Clavis in 2019 al bewerkingen van klassiekers als ‘Pinokkio’, ‘Duimelijntje’ en de ‘Tovenaar van Oz’. Voor ‘Schateiland, de beroemde roman uit 1883, maakte Etienne Friess de illustraties. Hij koos ervoor om de personages weer te geven als dieren, om bepaalde karakteristieke eigenschappen uit te vergroten. Dat werkt soms bevreemdend, omdat de tekst geen verwijzingen naar deze dieren bevat. Die blijft namelijk dicht bij het origineel, al is de tekst wel met een derde ingekort. Het verhaal, verteld bij monde van de jonge overlevende Jim Hawkins, valt op door de klassieke vertelstijl met veel zintuiglijke details die de voortdurende dreiging voelbaar maken. Voor de doelgroep van acht jaar en ouder is het verhaal wel erg rauw en bloederig. Voor oudere kinderen is het wel een mooie kennismaking met deze klassieker, die de blauwdruk vormde voor veel latere piratenverhalen. De deels paginagrote waterverfillustraties in sfeervolle kleuren breng…Lees verder

Over Robert Louis Stevenson

Robert Louis Stevenson (Edinburgh, 13 november 1850 - Vailima (Samoa), 3 december 1894) was een Schots schrijver van romans, gedichten, toneelstukken en reisverhalen.

Leven

Stevenson werd geboren in het Schotse Edinburgh als zoon van de ingenieur Thomas Stevenson en Margaret Balfour. Zijn ouders waren zeer religieus, maar tijdens zijn jaren op de universiteit liet hij het geloof los, hoewel het wel invloed op hem zou houden. Zijn relatief korte leven was echter vol van ondernemingen en avontuur. Hij begon als ingenieur, evenals zijn vader (deze moderniseerde het ontwerp van de vuurtoren). Vanwege zijn zwakke gezondheid stapte hij over naar een rechtenstudie, maar werd geen praktiserend jurist. Aan het eind van zijn leven was hij plantagehouder en stamleider in Samoa.

Hij maakte verschillende reizen naar het koninkrijk Hawaï en raakte bevriend met koning David Kalakaua, met wie hij veel tijd doorbracht. Ook raakte hij bevrien…Lees verder op Wikipedia