Boek
Nederlands

Sofie en de witte kameel

Stephen Davies (auteur), Martijn Van der Linden (illustrator)
+1
Sofie en de witte kameel
×
Sofie en de witte kameel Sofie en de witte kameel
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Sofie gaat met Gidado een ritje maken op zijn witte kameel. Tijdens een rustpauze wordt de kameel gestolen. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Kamelen, Woestijnen
Extra onderwerp
AVV, avontuur, Sahara, Afrika, verhalen
Titel
Sofie en de witte kameel / Stephen Davies ; met ill. van Martijn van der Linden
Auteur
Stephen Davies
Illustrator
Martijn Van der Linden
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Sophie and the albino camel
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2007
87 p. : ill.
ISBN
9789045104171

Besprekingen

Sofie woont al twee jaar met haar vader in Gorom-Gorom, Afrika. Ze spreekt de taal van de plaatselijke bevolking inmiddels vloeiend, kent heel wat mensen, maar blijft niettemin een beetje eenzaam. Ze is als blank meisje een buitenstaander, een beetje vreemd ook met haar rare accent en onbegrijpelijke gewoontes. Ze komt op een dag op de markt een jongen en zijn witte kameel tegen. Hij biedt haar een ritje aan en hoewel haar vader haar uitgebreid gewaarschuwd heeft voor de gevaren van de woestijn, neemt ze het aan. Met alleen maar een tros bananen en een flesje water vertrekken ze. Onderweg vertelt Gidado verhalen over Moussa ag Litni, de leider van een bende Touareg-rovers en andere gevaren van de woestijn. Wanneer ze even uitrusten in de holle stam van een apenbroodboom wordt hun kameel gestolen door Ag Litni. Ze volgen zijn spoor, maar onderweg verzwikt Gidado zijn enkel en Sofie moet alleen verder om hun kameel terug te halen. Zoniet zijn ze reddeloos verloren.

Sofie en de…Lees verder
Sofie woont met haar vader in Afrika. Op de markt komt ze de jongen Gidado tegen met zijn witte kameel Chobbal. Omdat Sofie vriendschap wil sluiten, gaat ze met Gidado mee. Als ze in een holle boom uitrusten, wordt de kameel gestolen door de beruchte dief Ag Litni. Ze volgen de dieven naar hun kamp. Tijdens die tocht verstuikt Gidado zijn enkel en moet Sofie zelf de kameel uit de handen van de gevaarlijk dief halen. Het verhaal wordt op een prettige en goed te begrijpen manier verteld zonder de spanning verloren te laten gaan. Het geeft een prima indruk van de levensomstandigheden in de woestijn. Alledaagse zaken komen aan de orde zonder medelijden voor de derde wereld te benadrukken. Een sfeervol, bijna poëtisch, verhaal vanuit de gedachten van kinderen verteld. Het boek bevat onderaan de pagina's leuke illustraties van de kinderen op de kameel. Vanaf ca. 8 jaar.