Boek
Nederlands
Dichtbundel waarin het verlies van de partner van de auteur, herinneringen en rouwverwerking centraal staan.
Extra onderwerp
poëzie, Gedichten, Poëziekrant
Titel
Lijfrente
Auteur
Vrouwkje Tuinman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2019
61 p.
ISBN
9789059368637 (paperback)

Besprekingen

Dichtbundel van dichter Vrouwkje Tuinman, waarin het verlies van haar partner centraal staat. De dood, rouw, herinneringen en vervreemding zijn in deze gedichten gevangen. Het taalgebruik is helder, toegankelijk en verhalend. Deze dichtbundel van Tuinman is samengesteld een jaar na het verlies van haar geliefde, de dichter F. Starik. De bundel bevat iets meer dan veertig gedichten. Vrouwkje Tuinman (1974) publiceerde vier romans en dit is haar zesde dichtbundel. Haar vorige bundel was 'Sanatorium'*. Een aantal gedichten verschenen eerder in o.a. het Hollands Maandblad. Met achterin een verantwoording en inhoudsopgave.

Dichten na F. Starik

Janita Monna schrijft wekelijks over poëzie voor Trouw.

Deze regels van Starik schieten me vaak door het hoofd als ik weer eens de douche sta te schrobben. Je maakt de badkamer schoon bij kunstlicht, / poetst ondertussen je tanden, bestudeert je gezicht, / neemt in de blinkende spiegel scherp de verwoestingen waar / die de tijd ook aan jouw gebit aanricht.

Een gedicht over schoonmaken en tandenpoetsen, of nee, over het leven, dat nu eenmaal voor een flink deel wordt opgeslokt door dagelijkse beslommeringen, dat net zo snel afgelopen kan zijn als tandpastaresten door de afvoer zijn verdwenen.

F. Starik overleed in maart 2018. Bij het opruimen van zijn woning vond zijn geliefde Vrouwkje Tuinman onder meer eindeloze hoeveelheden schuurmiddel en sponsjes. "Je bezat alles / wat een mens tegen vuil kan inzetten, zonder iets ervan / te gebruiken. Schuurmiddel, teerzeep, ontstopper", schrijft ze in 'Lijfrente'. Een bundel rouwpoëzie. Die kwalificatie doet wat zwaar aan, maar de gedichten zijn dat niet.

Intiem zijn ze w…Lees verder

Over Vrouwkje Tuinman

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Goesseln

Vrouwkje Tuinman ('s-Hertogenbosch, 14 september 1974) is een Nederlandse dichteres, romanschrijfster, journaliste en columniste. Zij bracht tot dusver zes dichtbundels en vier romans uit.

Vrouwkje Tuinman debuteerde in september 2004 bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar met de dichtbundel Vitrine. Op 1 september 2005 verscheen haar eerste roman Grote acht. In januari 2007 verscheen haar tweede bundel, Receptie.

Vrouwkje ontving in februari 2004 de Hollands Maandblad Poëziebeurs 2003/2004 en werd genomineerd voor de Libra Prijs. Ze ontving in 2005 het C.C.S. Crone-stipendium en werd genomineerd voor de Debutantenprijs 2006 en de Selexyz Debuutprijs. In 2010 ontving zij de Halewijnprijs voor haar hele oeuvre. Haar dichtbundel Lijfrente werd bekroond met De Grote Poëzieprijs 2020 (voorheen VSB Poëzieprijs).

Tuinman studeerde algemene letteren en muziekwetenschap. Sinds 1997 is ze werkzaam als freelance journalist en recensent…Lees verder op Wikipedia