Als de hele cyclus doorlopen wordt, hebben de leerlingen een goed beeld van de bibliotheek en haar werking.

Lerkrachten kleuter kiezen zelf of ze al dan niet naar bibliotheek op bezoek komen

Leerkrachten lagere school engageren zich om per schooljaar 1 keer op bezoek te komen.
We voorzien per leerjaar een specifieke activiteit.

Klasbezoeken bij voorkeur op maandagvoormiddag, dinsdag of donderdag.

Om de planning te kunnen opmaken, vragen we leerkrachten om via dit formulier zo snel mogelijk een datum vastleggen voor het bibliotheekbezoek.

Kleuters

• activiteit n.a.v. voorleesweek.
    • NIEUW: We nemen de kleuters mee op een ontdekkingsreis in de wereld van verhalen: prentenboeken, sprookjesboeken, voorleesverhalen en vertelplaten.
    • De kleuters ontdekken waar ze leuke boeken kunnen vinden in de kleuterhoek. Aan de hand van kleine opdrachtjes helpen ze Caramba de Zebra om zijn verloren strepen terug te vinden. Daarna worden ze verwend met een mooi verhaal.
    • Duur activiteit:
      • voor eerste en tweede kleuterklas: 30 minuten
      • voor derde kleuterklas: iets langer
    • Datum: in november
  • auteur op bezoek
    • We nodigen elk jaar een auteur uit voor de voorleesweek: 3de kleuterklassen kunnen in de bibliotheek naar die lezing komen.
    • We contacteren de directie / leerkrachten van de betrokken school/scholen zodra de auteur vastgelegd is.

Lagere school

• 1ste leerjaar
    • NIEUW: De leerlingen van het 1ste leerjaar starten het leestraject met veel enthousiasme. Tijdens de rondleiding leren ze vlot de weg kennen in de bib (wat is uitlenen, hoe word je lid, …?) en laten we de kinderen ontdekken hoe ze zelf leuke boeken kunnen vinden op hun niveau.
  • 2de leerjaar
    • NIEUW: De leerlingen van het 2de leerjaar leren hoe ze leuke weetboeken kunnen vinden aan de hand van het ZIZO-spel. De leerlingen leren hun weg kennen in de plaatsing van de boeken en begrijpen het systeem erachter. Het spel wordt afgesloten met een voorleesverhaal.
  • 3de leerjaar
    • Tijdens het jeugdboekenmaandspel leren de leerlingen in de bibliotheek vlot de weg kennen om zelfstandig boeken op te zoeken. Ze maken op een eenvoudige manier kennis met de catalogus (zoeken op titel of auteur). De vragen worden jaarlijks afgestemd op het thema van de Jeugdboekenmaand.
    • Datum: in maart
  • 4de leerjaar
    • Datum: in maart
  • 5de leerjaar
    • De klassen komen naar de bib voor een auteurslezing of –workshop
    • Duur activiteit: 1 tot anderhalf uur
    • Datum: februari/maart; datum wordt vastgelegd door de bibliotheek na afspraak met de auteur.
    • Leerkrachten 5de leerjaar moeten niet inschrijven via het formulier, we contacteren de directie zodra de afspraken met de auteurs vastliggen.
  • 6de leerjaar:
    • Met de leerlingen van het 6de leerjaar gaan we dieper in op de werking van de bibliotheek als informatiebron. We gaan uitgebreider in op de catalogus en laten hen kennis maken met onze kranten, tijdschriften, internetpc’s, Gopress….
    • Tijdens de tabletrondleiding wordt de leerlingen de nodige mediawijsheid bijgebracht.
    • Duur activiteit: anderhalf uur

Zonnewijzer

Vrije keuze uit de activiteiten (inhoud kan in overleg met de leerkracht aangepast worden)