Livre
Néerlandais

Chanson : een gezongen geschiedenis van Frankrijk

Bart Van Loo (auteur)

Chanson : een gezongen geschiedenis van Frankrijk

Titre
Chanson : een gezongen geschiedenis van Frankrijk
Auteur
Bart Van Loo
Langue
Néerlandais
Édition
5
Éditeur
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2011
333 p.
ISBN
9789085423010 (paperback)

Commentaires

Auteur en francofiel Bart Van Loo heeft net het derde deel van zijn uitputtende Franse trilogie Eten! Lezen! Vrijen! afgewerkt als hij struinend door de Parijse straten op de Pont Neuf belandt. Hij kijkt om zich heen en ziet historische gebouwen: de Notre-Dame, het Louvre, de Conciergerie. Ze laten hem een duik in de Franse geschiedenis nemen. Maar vooral: hij hoort er de chansons bij die door de eeuwen heen gezongen zijn in of aan die gebouwen, maar ook óver dat patrimonium. En zo sijpelt langzaam het idee binnen om een geschiedenis van Frankrijk te schrijven aan de hand van de chansons en de chansonniers die die geschiedenis bezongen of helpen maken hebben. En dat mondt nu uit in het prachtige en originele boek Chanson: een gezongen geschiedenis van Frankrijk.
Wat op het eerste gezicht een enigszins geconstrueerde kunstgreep lijkt, werkt in het boek echter wonderwel. Achter veel Franse liedjes gaan immers al dan niet impliciet een hoop literaire traditie én ook ve…Lire la suite
Eindelijk eens een Nederlandstalige anthologie over het roemruchte Franse chanson! Een specifiek en eigenzinnig muziekgenre dat in Nederland thans wat minder in de belangstelling staat, maar nog altijd vele liefhebbers kent. De auteur is duidelijk francofiel en weet, precies zoals de ondertitel aangeeft, het Franse lied in verbinding te brengen met zowel grote historische gebeurtenissen, als boeiende 'petits histoires'. En omgekeerd. Verdeeld over alle grote, en soms hier wat minder bekende, Franse zangers, passeren liefst 416 chansons de revue. Ze worden beknopt en speels toegelicht: de achtergronden, het ontstaan, de zanger, soms korte tekstgedeelten en de maatschappelijke impact. Het Franse chanson vertolkt bij uitstek universele gevoelens: liefde, verdriet, dood, vreugde, revolutie. Deze uitgebreide dwarsdoorsnede van de geschiedenis van het Franse chanson en hun vertolkers is heel informatief en biedt veel leesplezier. Met uitgebreid register, bibliografie, discografie en filmogr…Lire la suite

À propos de Bart Van Loo

CC BY-SA 4.0 - Image by Koen Broos

Bart Van Loo (né le 1er février 1973) est un écrivain belge néerlandophone et francophile.

Biographie

Bart Van Loo est un écrivain belge, néerlandophone et francophile, né en 1973 à Herentals. Après avoir enseigné le français, langue étrangère à Anvers, il se consacre à l'écriture. Van Loo a été un des lauréats de la Villa Marguerite Yourcenar en 2008,. Conférencier et homme de spectacle : c’est un conteur.

Son but : partager, dans ses livres et les spectacles qu’ils inspirent, son goût de l’histoire, de la littérature et de la culture française. Il en sait bien plus que beaucoup de Français et sait porter sur l’histoire de leur pays un regard légèrement décalé de voisin bienveillant, à la fois fasciné et un peu moqueur.

Bart Van Loo a su se créer une place à part : g…En lire plus sur Wikipedia