Stefan Hertmans wint Constantijn Huygens-prijs

Stefan Hertmans, onder meer bekend van ‘Oorlog en terpentijn’, heeft de prestigieuze Nederlandse Constantijn Huygens-prijs gewonnen. De prijs bekroont een Nederlandstalige schrijver voor zijn hele oeuvre. In de 72-jarige geschiedenis van de prijs is Hertmans nog maar de zevende Vlaming die de prijs ter waarde van 12.000 euro wint.

Voor Hertmans kwam in 2013 de grote doorbraak bij het bredere publiek met ‘Oorlog en terpentijn’. Het boek werd intussen meer dan 250.000 keer verkocht en meermaals vertaald. Hertmans ontving er de AKO Literatuurprijs voor en het werd genomineerd voor de International Booker Prize. Sindsdien staat Hertmans’ ster hoog aan het literaire firmament.

Hertmans krijgt de Constantijn Huygensprijs voor het volledige oeuvre dat het hele literaire arsenaal, van proza tot poëzie, theater en essays, bestrijkt. ‘In elk van die genres heeft hij boeken laten verschijnen die tot de hoogtepunten van de hedendaagse literatuur gerekend kunnen worden. Ook is hij in binnen- én buitenland een gewaardeerde stem in het publieke debat’, stelt de jury.